Det centrala här är förstås att produkterna och tjänsterna måste göras tillgängliga. Nyutveckling bör ske enligt principen om universell utformning, alltså utgå från hela den stora variationen av mänskliga förmågor och egenskaper.
Vad detta innebär i praktiken varierar mellan olika typer av produkter och tjänster. Inom varje kategori presenterar filmen och de följande sidorna några konkreta exempel.
EU-direktivets bilaga 1 räknar upp de formella kraven, men lämnar en hel del utrymme för olika tolkningar. Tanken är att standarder ska vara lättare att tillämpa och dessutom kunna förändras vid behov.
Aktuella standarder
Följande standarder finns redan idag. Men var medveten om att de ska uppdateras för att fullt ut motsvara de formella kraven och kompletteras med fler standarder (om bland annat supporttjänster och produktinformation). Ni behöver alltså följa utvecklingen!
EN301549 v3.2.1 (pdf) täcker en stor del av de formella kraven på egenskaper hos produkter och tjänster. Standarden introduceras på webbriktlinjer.se, där det även finns en uppräkning av de kriterier som anses relevanta för DOS-lagen. Börja med att uppfylla de kriterierna om du ansvarar för digitala tjänster!
Tillgänglighetsdirektivets bilaga III ställer vissa krav på tillgänglighet i byggd miljö. I huvudsak uppfylls dessa krav i Sverige genom annan reglering (se avsnitt 5.9 i propositionen), så vi tar inte upp det närmare i den här introduktionen till tillgänglighetsdirektivet. Men vill du läsa mer om tillgänglighet i byggd miljö så kan du till exempel köpa standarden EN 17210:2021. Den kan köpas av SIS.