Aktuellt

EVENEMANGPUBLICERAD

Digg forum 28 mars kl. 10: Hur går det för digitaliseringen i Sverige? (digg.se, öppnas i ny flik)

Digg presenterar en lägesbild över digitaliseringen i Sverige med utgångspunkt i rapporten ”Digitala Sverige 2022” som Digg släppte den 1 mars. Rapporten tar avstamp i målen från EU:s policyprogram för det digitala decenniet och ger en överblick över Sveriges digitala kompetens, bredbandsinfrastruktur, näringslivets digitalisering och den digitala förvaltningen. När: 28 mars, kl.10. Var: Digg forum, digitalt via Screen9.com

WEBBSIDAPUBLICERAD

Ta del av webbinarium om tillgängligheten på nyhetssajter (mtm.se, öppnas i ny flik)

Metamatrix har gått igenom tio svenska nyhetssajter och visar hur de kan bli mer tillgängliga för läsare med funktionsnedsättning. Webbinariet sändes 14 mars 2023 och tolkades till teckenspråk live, samt skriv- och syntolkades live. Här kan du ta del av webbinariet i efterhand!

ARTIKELPUBLICERAD

Digg förelägger om vite i två tillsynsärenden (digg.se, öppnas i ny flik)

Digg förelägger om vite i två tillsynsärenden då tillgänglighetsbristerna på de aktuella webbplatserna inte rättats trots flera påpekanden. Detta är de första vitesförelägganden som Digg beslutat om sedan lagen om tillgänglighet till digital offentlig service (DOS-lagen) trädde i kraft 1 januari 2019.

WEBBSIDAPUBLICERAD

Digg forum: Digital tillgänglighet och upphandling (digg.se, öppnas i ny flik)

Att upphandla en digital tjänst så att den blir tillgänglig har visat sig vara komplicerat. Ilias Bennani, specialist inom digital tillgänglighet på Digg berättar om lagkraven, vanliga problem med upphandling och digital tillgänglighet och ger tips om vad du kan göra för att säkerställa att det du upphandlar blir tillgängligt. Digg forum är webbinarium med aktuell information om Diggs pågående uppdrag.

RAPPORTPUBLICERAD

Digitala Sverige 2022 – en samlad analys av det svenska samhällets digitalisering (digg.se, öppnas i ny flik)

Den 1 mars presenterade Digg rapporten Digitala Sverige 2022 – en samlad analys av det svenska samhällets digitalisering. Analysen visar att Sverige ligger bra till i många avseenden – men är sällan i topp.

WEBBSIDAPUBLICERAD

PTS nyhetsbrev om digital delaktighet- bli prenumerant! (pts.se, öppnas i ny flik)

PTS nyhetsbrev om digital delaktighet vänder sig till dig som vill öka din kunskap om eller som är engagerad i frågor som rör digital inkludering och tillgänglighet. Nyhetsbrevet skickas ut en gång i kvartalet. Senaste nyhetsbrevet kom ut den 8 mars. Anmäl dig som prenumerant och ta del av brevet!

ARTIKELPUBLICERAD

Intervju med Stina Biärsjö, Microsoft: ”Tillgänglighet är en innovationskraft!”

– Produkter som tas fram för att möta ett behov kan ha ett mycket större användningsområde än man först trott. Det säger Stina Biärsjö, Customer Success Manager inom den moderna arbetsplatsen, på Microsoft. Ta del av intervjun där hon berättar om hur Microsoft arbetar med tillgänglighet.

WEBBSIDAPUBLICERAD

Så genomför Digg tillsyn (digg.se, öppnas i ny flik)

Digg genomför tillsyn av digital offentlig service utifrån de kriterier som finns i EU-kommissionens genomförandebeslut. Det innebär att Digg granskar en viss andel av de digitala tjänsterna manuellt. En andel digitala tjänster granskas förenklat med ett granskningsverktyg. De aktörer vars digitala service Digg ska granska manuellt kontaktar Digg i förväg. Digg använder en tillsynsmanual i den ingående övervakningen av digital offentlig service. I tillsynsmanualen finns information om hur Digg granskar webbplatser, dokument och appar. Det finns instruktioner, kontroller och eventuella undantag för varje kriterium som granskas.

WEBBSIDAPUBLICERAD

Tillgänglig kommunikation (mfd.se, öppnas i ny flik)

Hösten 2022 höll Myndigheten för delaktighet (MFD) ett nätverksmöte om tillgänglig kommunikation. Med utgångspunkt i de behov som lyftes på nätverksmötet har MFD tagit fram ett stödmaterial om tillgänglig kommunikation. Materialet vänder sig främst till kommunikatörer och andra som skapar text och digitalt innehåll i sitt yrke. Det består av tre checklistor om att skapa tillgängligt digitalt innehåll och en sida med praktiskt läsmaterial om tillgänglig kommunikation.