Aktuellt
Göteborgs stad tar fram virtuell teknik för att öka valdeltagandet
Göteborg Stads förvaltning för demokrati och medborgarservice har tagit beslut om att ta fram en virtuell vallokal. Med hjälp av den virtuella miljön och att information ges på teckenspråk och flera andra språk ska personer som är osäkra på hur det går till att rösta kunna lära sig i sin egen takt. Uppdraget att utforma den virtuella vallokalen har gått till staden teknikmentorer, en grupp personer med olika funktionsnedsättningar som jobbar med välfärdsteknologi inom stadens dagliga verksamhet. Premiärvisningen av den virtuella vallokalen kommer ske den 4 juli!
Inför valet 2022 – samlade länkar om tillgänglig information (mfd.se)
Inför varje val är det viktigt att medborgarna kan informera sig om hur, var och när de kan rösta. Myndigheten för delaktighet (MFD) har samlat länkar till information om politik och valet i olika alternativa format.
Förlängda öppettider för Teletal inför valet 2022
Tjänsten Teletal kommer inför valet 2022 att ha utökade öppettider. Utökade öppettider gäller under helgen före riksdagsvalet den 3-4 september och valhelgen den 10-11 september. Teletal är en telefontjänst för alla som behöver stöd under telefonsamtal. En tolk är med under hela samtalet.
Ny lag om elektronisk kommunikation (pts.se)
Den 3 juni 2022 trädde en ny lag om elektronisk kommunikation i kraft. Tydligare krav på säkerhet, bättre förutsättningar för utbyggnad av nät och konkurrens samt större trygghet vid tecknande av avtal är några områden som omfattas av den nya lagen.
Delaktighetsguiden- en webbutbildning framtagen av MFD
Myndigheten för delaktighet har tagit fram Delaktighetsguiden, en webbutbildning där du kan lära dig om hur du och din myndighet kan arbeta för att genomföra funktionshinderspolitiken. Utbildningen består av en blandning av filmer, text och övningar där du samlar på dig kunskap.
14 juni, webbinarium Lyssnande läsning i serien Angelägen forskning- Kungliga Biblioteket, Kulturrådet och MTM
Många läser idag ljudböcker av olika anledningar. Talböcker och andra inlästa böcker vidgar tillgången till litteratur för personer som inte kan ta del av svartskrift. Men vilka förutsättningar och behov har de som läser i tillgängligt format? Under detta tillfälle med Angelägen forskning kommer forskaren Anna Lundh och bibliotekarien Elin Nord lyfta fram olika perspektiv på lyssnande läsning samt hur biblioteken kan arbeta för dem som vill läsa i tillgängliga format.
Ta del av delaktighetsdagen 2022
Ta del av Myndigheten för delaktighets årliga konferens Delaktighetsdagen i efterhand, här på digin.nu.
Uppdaterade föreskrifter om tillgänglighet
Under hösten 2021 antog Europeiska kommissionen en uppdatering av den europeiska harmoniserade standarden EN 301 549, från version 2.1.2 till version 3.2.1. DIGG har därför uppdaterat sina föreskrifter för att hänvisa till den nya versionen av EU-standarden.
DIGG ger nytt stöd om digital inkludering och tillgänglighet
DIGG har samlat information om DOS-lagen på ett ställe. Så att du som offentlig aktör lättare kan se vad som gäller och vad DIGG rekommenderar. Via tjänsten kan du välja att söka eller filtrera fram vad som gäller för just din situation.